Blog

  • Wiebe de Haan

Boekhouder of Accountant, wat is het verschil?

Als je ondernemer bent of op het punt staat om je eigen onderneming te starten, dan krijg je nogal wat verschillende termen om de oren geslingerd, je wordt aangeraden naar een boekhouder te gaan of een ander adviseert een bevriende accountant en ook wordt er nogal eens gesproken over een belastingadviseur.

Maar wat is nu exact het verschil tussen een boekhouder en een accountant en welke heb je nodig als ondernemer?


Boekhouder

Een goede boekhouder is voor veel ondernemers van onschatbare waarde. Je administratie verwerken, de balans en verlies- en winstrekening opstellen, het verrichten van aangiftes omzetbelasting. En toch zit er ook veel verschil tussen boekhouders zowel qua tarieven als ook qua dienstverlening. Het probleem schuilt zich met name in het feit dat iedereen zich boekhouder mag noemen, er is geen verplicht diploma of beroepsvereniging waaruit blijkt of iemand capabel is als boekhouder. Als je zeker wilt weten dat je een goede boekhouder gevonden hebt, vraag dan naar de diploma’s en werkervaring maar bovenal ga eerst langs voor een kennismakingsgesprek, zodoende kun je ook ontdekken of er een klik is tussen jouw en je potentiële toekomstige boekhouder.

Voor de meeste ondernemers zal een boekhouder volstaan om alle financiële zaken, administratieve handelingen, belastingzaken en jaarrapporten te verrichten. De gemiddelde uurtarieven voor een boekhouder liggen tussen de €45,- en €80,- per uur..


Voor de meeste bedrijven in Nederland is het niet verplicht om een accountant in te schakelen.

Accountant

In tegenstelling tot de naam boekhouder, mag niet zomaar iedereen zichzelf accountant noemen. De naam accountant is een beschermde titel die je moet verdienen door middel van een opleiding. De titel Accountant-Administratieconsulent kun je verdienen door een afgeronde HBO-opleiding Accountancy en een verplichte praktijkstage. De titel Registeraccountant krijg je alleen na het afronden van de opleiding Accountancy op universitair niveau met aansluitend een praktijkstage. Ook is een accountant verplicht om de kennis op peil te houden door jaarlijks opleidingen en trainingen te volgen.

Over het algemeen is het de taak van een accountant om de cijfers te controleren. Deze kunnen door een accountant of boekhouder zijn opgesteld. Voor middelgrote en grote bedrijven is het laten controleren van de cijfers door een accountant verplicht. Dit is het geval wanneer een onderneming minimaal 50 personeelsleden heeft, meer dan €12 miljoen omzet maakt en een balanstotaal van € 6 miljoen of meer heeft.


Wel kunnen banken of verzekeraars soms vragen om een accountantsverklaring. Dit geeft hen namelijk meer zekerheid over de juistheid en volledigheid van de cijfers dan een rapport van een boekhouder. Een accountant is specifiek opgeleid om cijfers te controleren en in mindere mate opgeleid om een boekhouding te voeren. Doordat accountants vaak met grotere bedrijven werken ontbreekt bij hen ook vaak de specifieke kennis van de belastingwetten voor kleine ondernemers. De gemiddelde uurtarieven voor een accountant liggen doorgaans boven de €100,-.


De Haan Administratie

Bij ons bent u verzekerd van een boekhouder die meer dan 15 jaar ervaring heeft in het voeren van de administratie bij zowel Multinationals, MKB en ZZP-ers. Daarnaast ben ik in het bezit van de HBO titel Bachelor in Business Economics, ik heb de HEAO Bedrijfseconomie afgerond waardoor ik zowel boekhoudkunde als ook belastingwetten heb gestudeerd een daardoor in staat ben om ZZP-ers, eenmanszaken en BV’s onder de norm voor een accountantscontrole goed kan helpen bij hun administratie.

67 views0 comments

Recent Posts

See All