Blog

  • Wiebe de Haan

Decembermaand, financiële problemen - Maand?

Er heerst in Nederland een groot taboe op financiële problemen, de meeste mensen spreken hier met niemand over, zelfs naasten worden vaak niet ingelicht over financiële problemen en kunnen zodoende vaak ook niet een helpende hand bieden.


Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens kampt met problematische schulden; zij kunnen hun rekeningen niet meer op tijd betalen, staan rood of hebben een creditcardschuld die ze niet kunnen aflossen. Tenminste, dat wordt vermoedt door het CBS. Het taboe op dit onderwerp zorgt ervoor dat CBS en dus de overheid geen inzicht in de werkelijke situatie hebben.


En dan staat de dure decembermaand ook nog eens voor de deur, met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw voor de deur blijkt dat veel Nederlanders verder achter raken met betalingen dan doorgaans. Daarbij krijgen veel werknemers hun decembersalaris eerder (om de kerstboodschappen te kunnen doen) maar moeten ze wel veel langer met dit salaris doen tot de salarisronde in Januari.


Wilt u inzicht in uw uitgave patronen, en uzelf vergelijken met andere huishoudens met dezelfde samenstelling? Dan biedt het Nibud uitkomst, hier vind u veel tools om inzicht te krijgen en te vergelijken. www.nibud.nl


Maar het Nibud geeft ook advies, met het oog op de dure decembermaand, wil ik graag de volgende vuistregels met u delen om financiële problemen te voorkomen:


Dit zijn de vier vuistregels:

1. Check wekelijks uw saldo en uitgaven

2. Plan jaarlijks uw inkomsten en uitgaven

3. Spaar maandelijks 10 procent van uw inkomen

4. Bewaar uw financiële administratie op een geordende manier

12 views0 comments

Recent Posts

See All